Ewa Malijewska (Gdynia, Polen, 1977) heeft gestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag.

Malijewska woont en werkt in Rotterdam. De werken van Ewa Malijewska ontstaan naar eigen zeggen vanuit wrijwing tussen het niets en de absurditeit van het bestaan. Ze gebruikt haar droomwereld om in harmonie te komen met haar bestaan.

Malijewska schildert abstracte landschappen, in een wirwar van stroken en lijnen. Het is een visualisatie van een levendige, pulserende materie, verstrikt in talloze vormen en richtingen. De gevoelstaal die ze in haar werken legt is vol betekenis en tegelijk ondefenieerbaar, het is haar manier om het persoonlijke te delen met de buitenwereld. Het proces van schilderen is voor haar een innerlijke dialoog. Het is confrontatie met het onbekende, onuitgesprokene en onverwachtse.

Malijewska: ‘Ik toon wat ik meedraag, wat me gelukkig of ellendig maakt, wat meetelt en wat niet gemeten kan worden. Het leven, en ook mezelf, ervaar ik als een soort fictie. Er is een verhaal nodig om een dag te kunnen overleven, om de existentiĆ«le angsten en metafysische spanningen aan te kunnen. Ik heb de taal, zoals die in dromen wordt gesproken, nodig om vrede met mijn bestaan te kunnen hebben. Mijn grafiek is magisch theatraal en absurd, vol van vluchtige gevoelens, smalende verlangens of brutale dominantie. Het proces van creĆ«ren is voor mij een confrontatie met het onbekende, zonder woorden, zonder namen. Ik onthul de ruimte waar ik naar terugkeer, waar ik mezelf verstop en mezelf ontdek’.